Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake ЗСУ затримали у Куп’янську громадян Шрі-Ланки та вивезли їх у невідомому напрямку

Про таке пишуть російські пропагандистські медіа та пабліки в соціальних мережах з посиланням на колабораціоніста Віталія Ганчева. Нібито семеро затриманих іноземців навчаються у місцевому медичному коледжі. За словами Ганчева, ЗСУ мають намір використати для «фабрикації чергових фейків на зразок Бучі». Це — неправда.

Кремлівську пропаганду спростували українські правоохоронці. Як пише Харківський антикорупційний центр, семеро громадян Шрі-Ланки віком від 20 до 40 років приїхали до України приблизно за три тижні до повномасштабного вторгнення. Частина з них приїхала на навчання в Куп’янському медичному коледжі, частина – працювати. Вони орендували будинок у Куп’янську. Рятуючись від окупації, вони пішки йшли до Харкова, проте дорогою їх затримали російські військові. Окупанти відвезли іноземців до агрегатного заводу у Вовчанську, де утримували протягом 4 місяців та знущалися: виривали нігті, піддавали фізичному та психологічному насиллю. Росіяни не спілкувались англійською, тому іноземці так і не зрозуміли, що від них хотіли та за що катували. Росіяни під час тортур казали «money» (гроші). Слідче управління наразі допитує потерпілих та встановлює усі деталі.

Російська пропаганда постійно звинувачує Україну у власних злочинах. Також звільнення Харківщини супроводжували численні російські фейки, які поширювали на випередження подій задля уникнення відповідальності. Пропагандисти писали, що Україна влаштувала геноцид в Ізюмі, а тепер розкопує могили та звинувачує росіян, щоб отримати допомогу Заходу. Нібито Україна відрядить на звільнені території на Харківщині карателів, які знущатимуться з мирних людей. Також розповідали, що українська енергосистема зазнає «самообстрілів».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join