Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Журнал «Charlie Hebdo» опублікував обкладинку з Зеленським, який краде подарунки з ліжечка Ісуса

Таку обкладинку поширюють у соціальних мережах та месенджерах. Мовляв, це спеціальне видання, випущене напередодні святкового періоду. Зображення нібито показує обкладинку номера 1588 від 22 грудня 2022 року. На картинці також є текст: «Припиніть скиглити, нам це потрібніше». Це — фейк.

На поширення фейку звернули увагу фактчекери Reuters. На момент перевірки, 23 грудня, останнім був випуск журналу за 21 грудня під номером 1587, із карикатурою на чемпіонат світу з футболу в Катарі. На сторінках видання у соціальних мережах номера за 22 грудня немає. Фейкову обкладинку опублікували на тлі візиту Володимира Зеленського до США. Через текст на картинці натякають на пропагандистський меседж, що Україна «випрошує» допомогу у західних партнерів. 

У соціальних мережах систематично поширюють фейкові обкладинки сатиричних журналів, які висміюють українського президента та події в Україні.  Зокрема фейкові обкладинки «присвячували»: киянам без світла, українцям, які домальовують нацистське привітання футбольному талісману в Катарі, українській ракеті в Польщі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись