Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Charlie Hebdo присвятив обкладинку українцям, які домальовують нацистське привітання футбольному талісману в Катарі

У мережі поширюють нібито нову обкладинку французького сатиричного журналу Charlie Hebdo. На карикатурі зображені чоловіки у синьо-жовтому одязі, які пишуть на стіні нацистське привітання. А чоловіки у хіджабах шукають значення цього привітання у словнику та кажуть: «Це щось українською». Користувачі, які поширили «обкладинку», зазначають, мовляв, спеціальний випуск присвячений тому, що українці домалювали вуса Гітлера футбольному талісману в Катарі. Це — неправда.

Повідомлення про те, що нібито українських футбольних фанів затримали через нацистські графіті в Катарі — неправда. Цей фейк уже спростували. Обкладинка Charlie Hebdo також фейкова. Нібито це спеціальний випуск, датований 24 листопада. Утім, на сайті французького журналу останній випуск був опублікований 23 листопада.

На сайті також представлене паперове видання, створене впродовж жовтня-листопада, присвячене Чемпіонату світу з футболу в Катарі, проте ілюстрація до цього випуску також відрізняється від зображення, яке поширюють у мережі.

Раніше фейкові обкладинки Charlie Hebdo та інших сатиричних журналів використовували для висміювання Володимира Зеленського. Пізніше поширили неправдиві обкладинки щодо киян без світла та українській ракеті в Польщі. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись