Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Переважна більшість тих, хто мав змогу порівняти українську та російську владу, не хоче їхати на територію України

Про таке пишуть проросійські телеграм-канали. Мовляв, із Куп’янська подали заявки на евакуацію лише 28 осіб, попри проблеми з опаленням та електроенергією. Буцімто така ж ситуація була й в Ізюмі. Мовляв, там захотіли евакуюватися також лише «кілька десятків» мешканців. Пропагандисти роблять висновок про те, що люди нібито не хочуть «переїжджати на територію України», бо мали змогу порівняти українську та російську владу. 

Це — відверта маніпуляція, адже як вже звільнені, так і тимчасово окуповані території залишаються українськими. Мешканці деокупованої Харківщини розповідали про звірства та катівні, які влаштували російські окупанти. Тож, малоймовірно, що після пережитого вдома їх тримає саме «прихильність» до росіян. Агітпроп не цікавлять справжні причини того, чому люди відмовляються від евакуації в безпечніші райони. Пропагандисти використовують ситуацію, щоб видати бажане за дійсне. 

Раніше пропагандисти писали, що на звільнених територіях каратимуть смертю усіх, хто не підтримує український націоналізм.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись