Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військовослужбовці знімають «постановки» з пораненими

У соціальних мережах та в проросійських телеграм-каналах поширюють колаж з фото, на яких одна жінка наносить грим, схожий на поранення, на обличчя іншої. На останньому фото видно, як троє людей нібито надають медичну допомогу людині, що постраждала. У підписах до фото зазначають, нібито так українські військові готують «фейки» з постраждалими. Мовляв, ці фото отримали з телефона «співробітниці українського ЦИПсО».  Це — фейк.

Насправді на фото — тренінги з надання медичної допомоги від військових медиків у 2016 році. Фактчекери VoxCheck за допомогою сервісу PimEyes, що здійснює пошук людей у мережі, та зворотного пошуку у Google Images знайшли оригінальні фото та імена людей на них. Це представниці TacCat — української організації, яка проводить курси першої медичної допомоги, що вчиняють зокрема за допомогою фарби та манекенів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись