Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї пропонують п’ять тисяч гривень допомоги від «Укрпошти» та «Нової пошти»

У соціальних мережах поширюють повідомлення про можливість отримати п’ять тисяч гривень допомоги від «Укрпошти» або від Фонду державної допомоги «Нової пошти». Для цього нібито потрібно заповнити анкету та пройти невелике опитування. Це — шахрайство. Таких програм допомоги не існує.

Фактчекери проєкту VoxCheck перевірили повідомлення та з’ясували, що на офіційних сторінках Укрпошти» та «Нової Пошти» немає повідомлень про фінансову допомогу за опитування. Сайти, на які посилаються у дописах, фейкові. Справжні сайти «Укрпошти» (ukrposhta.ua) та «Нової Пошти» (novaposhta.ua) не містять зайвих літер у назві. Відрізняється й вигляд оригінальних сайтів від фейкових. 

На сайтах шахраїв не працюють будь-які кнопки крім тих, що потрібні для участі в розіграші. Для цього потрібно пройти опитування з чотирьох простих запитань, однакових для обох сайтів. Змінено лише назву компаній та колір. Після відповіді на всі запитання, зʼявляється можливість виграти подарунки з трьох спроб. Щоб отримати подарунок, потрібно поділитися інформацією у 5 групах або з 20 друзями та завершити реєстрацію. На обох сайтах є відгуки тих, хто нібито вже отримав виграш. Однак, ці користувачі фейкові, здебільшого мають нетипові для українців імена та прізвища.

Ймовірно, у такий спосіб збирають персональні дані користувачів та штучно збільшують перегляди відео, посилання на які з’являються далі. Раніше шахраї поширювали фейки про те, що нібито українці можуть отримати сім тисяч гривень компенсації за програмою «єДопомога». Також використовували назви трьох українських банків, які нібито мали виплатити українцям по дві тисячі гривень.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись