Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї поширюють фейкові повідомлення, що українці можуть отримати сім тисяч гривень компенсації за програмою «єДопомога»

Нібито виплати робитимуть через Єдиний компенсаційний центр повернення невиплачених грошових коштів та платформу «єДопомога» у партнерстві з Міністерством соціальної політики.

Такої програми допомоги не існує. На сайті платформи «єДопомога» немає інформації про виплати через Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів. Ба більше, в Україні немає Єдиного компенсаційного центру повернення невиплачених грошових коштів.

Сторінка у фейсбуці, з якої поширюють фейковий допис, належить шахраям. На ній мало читачів, немає ніяких публікацій. На офіційній сторінці «єДопомоги» у фейсбуці — понад 12 тисяч читачів. На сайті Центру просять вказати електронну пошту, номер телефону та контактні дані. Пізніше називають суму можливої компенсації та пропонують оплатити невелику суму за юридичні послуги для реєстрації анкети. Шахраї надсилають посилання, де потрібно ввести усі дані своєї картки: номер, термін дії та CVV2-код. У такий спосіб вони отримують доступ до всіх коштів на картці.

Раніше шахраї пропонували українцям отримати сім тисяч гривень з конфіскованих активів Росії, також обіцяли виплати у розмірі 3500 гривень через російську агресію. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись