Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У метро Вільнюса розмістили плакати на підтримку України

У соціальних мережах поширюють нібито відео з метро Вільнюса, де встановили плакати на підтримку України, які зневажливо ілюструють російську армію. Також на відео нібито видно дискримінаційні написи щодо росіян. Це — неправда.

У Вільнюсі немає метрополітену. У 2018 році Сейм Литовської Республіки  ухвалив закон, який дозволяє будівництво метро. Утім, тодішня президентка Литви Даля Грибаускайте наклала вето на цей закон. Як встановили фактчекери VoxCheck, найімовірніше на відео метрополітен Гонконгу. Для створення фейку використали кліп мексиканського гурту Montez De Durango. Фото, які поширюють у соцмережах, відредаговані через спеціальні програми.

Російська пропаганда використовує фейкові відео та фото для просування наративу про русофобію в західних країнах. Раніше пропагандисти писали, що через русофобію у Латвії заборонили співати «Катюшу» на родинних застіллях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись