Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У метро Вільнюса розмістили плакати на підтримку України

У соціальних мережах поширюють нібито відео з метро Вільнюса, де встановили плакати на підтримку України, які зневажливо ілюструють російську армію. Також на відео нібито видно дискримінаційні написи щодо росіян. Це — неправда.

У Вільнюсі немає метрополітену. У 2018 році Сейм Литовської Республіки  ухвалив закон, який дозволяє будівництво метро. Утім, тодішня президентка Литви Даля Грибаускайте наклала вето на цей закон. Як встановили фактчекери VoxCheck, найімовірніше на відео метрополітен Гонконгу. Для створення фейку використали кліп мексиканського гурту Montez De Durango. Фото, які поширюють у соцмережах, відредаговані через спеціальні програми.

Російська пропаганда використовує фейкові відео та фото для просування наративу про русофобію в західних країнах. Раніше пропагандисти писали, що через русофобію у Латвії заборонили співати «Катюшу» на родинних застіллях.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join