Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Al Jazeera повідомила, що українських футбольних фанів затримали через нацистські графіті в Катарі

Російські пропагандистські ЗМІ масово поширили новину про те, що начебто в Катарі під час чемпіонату світу з футболу були затримані українські футбольні фанати через те, що вони прималювали «гітлерівські вуса»   до  символу чемпіонату та нацистське вітання  «Sieg Heil». Всі новини посилаються на відео, яке начебто було створено телеканалом. Al Jazeera. Але це фейк.

Як з’ясували фактчекери StopFake, цього відео немає ані на сайті телекомпанії, ані в соцмережах каналу. Фото українських вболівальників, яке було використане у відео, вперше з’явилося в мережі ще на початку року. Його використовували у декількох публікаціях українських медіа з півфіналу чемпіонату Європи з міні-футболу 2022, який проходив в Амстердамі 4 лютого. Також, пишуть фактчекери, заставка відео відрізняється від тих, що зазвичай робить Al Jazeera.

Окрім того, в іноземних англомовних виданнях також немає згадки про затримання українських фанатів.

Нагадаємо, що російська пропаганда не вперше створює фейкові відео, які підписує реальним медіа. Нещодавно  українофобський мультфільм був поширений як анімація ізраїльського каналу, але згодом з’ясувалося, що його зробила росіянка.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись