Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Берліні запрацювало кафе «Погребок», в якому п'ють за здоров'я Путіна

У проросійських анонімних телеграм-каналах з'явилося повідомлення. що у Берліні запрацював заклад «Погребок», реклама якого стала вірусною одразу після того, як з'явилася в мережі. Це кафе, за словами пропагандистів, нібито російське, і в ньому прославляють Путіна, п'ють за його здоров'я, а берлінцям це подобається, тож реклама й набула такої популярності.

«Творці реклами пофантазували на тему наслідків майбутньої європейської зими. На їхню думку, наступного року Путіна на німецькому телебаченні підписуватимуть як канцлера Європи. Відвідувачі сперечаються щодо його ролі в історії: "Це він звільнив нашого Шольца!", "Європа принижена!", "Натомість ми більше нікому не постачаємо зброї", "Та завдяки йому у нас свобода!". У результаті всі сходяться на тому, що завдяки Путіну в Берліні є смачні млинці та автентичний квас від "Погребка"», — пишуть пропагандисти.

Однак в Берліні немає такого кафе.

Як пишуть фактчекери StopFake, так звана «вірусна реклама», в якій німці п'ють за Путіна, поширюється виключно на російських сайтах та в російськомовному сегменті соцмереж. Актори у відеоролику теж не є носіями німецької мови та розмовляють із дуже сильним російським акцентом. Тобто так звана реклама — лише постановка. Та й не можна направду рекламувати заклад, якого не існує.

Проте за допомогою таких фейків пропагандисти створюють видимість підтримки в Європі політики Путіна. Мовляв, європейці вже давно зрозуміли, що їхні лідери слабкі та ведуть ЄС до краху, натомість політика Росії є сильною й без її допомоги ЄС не встоїть. У так званому рекламному ролику пропагандисти також експлуатують тезу про холодну зиму, яка знищить європейців, адже керівництво ЄС нібито не думає про громадян, коли вводить санкції проти Росії. У такий спосіб росіяни створюють видимість надмірної важливості Росії. Мовляв, без її допомоги решта країн не зможуть обійтися.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись