Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Charlie Hebdo на обкладинці чергового номера познущалося з киян без світла

У російськомовному сегменті соцмереж поширюють картинку начебто спеціального числа журналу Charlie Hebdo, присвяченому Україні. На малюнку – мітка геотегу із надписом Київ на чорному полі – і підпис в пузирі, як у коміксах «Ось ми й перейшли не темний бік сили».

Надпис відсилає до надпису на футболці президента Зеленського, на який був заклик із «Зіркових війн» Come to the Dark Side,  де першу літеру в слові Dark замінили на u, аби слоган пропонував переходити на сторону UA.  

Насправді Charlie Hebdo не створював такої обкладинки, й це легко перевірити:  на  підробленій обкладинці зазначена дата виходу та номер журналу: 21 жовтня 2022 року № 1579. Журнал із таким номером вийшов 26 жовтня, і його обкладинка присвячена ультраправому французькому політику Земмуру ( і російському  прапору, що стирчить з анусу політика). Наступне число вийшло 2 листопада, і на ньому – Маск, який збирається «звільнити правду» у твіттері, надавши слово колишньому президенту США Дональду Трампу. Але картинку і Києвом у темряві поширили десятки російських   телеграм-каналів,  із кількістю підписників понад сто тисяч.

Це не вперше, коли російська пропаганда створює фейкові обкладинки Charlie Hebdo, аби переконати аудиторію, що в Європі постійно сміються з України,  її президента та  страждань її народу. Редакція навіть випустила спеціальне роз'яснення, де назвала підроблення неякісними та пообіцяла і надалі боротися із путінським божевіллям. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись