Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Європа залишається без їжі

Російське видання РІА Новості поширило статтю з назвою «У Європі закінчується їжа. Винувата, зрозуміло, Росія», в якій ідеться про те, що незабаром у Європі настане продовольча криза. Це – поширена теза російської дезінформації, яка має декілька модифікацій і хвиль  поширення. Остання – це про те, що «голод» в Європі, який пророкували ще в березні, не стався, і тепер його відкладають на наступний, 2023 рік.

У будь-якому разі в Європі буде їжа – але вона здорожчає через загальну інфляцію та ціни на паливо, а також може бути зменшений асортимент товарів – через руйнування логістики. І винна і в тому, і в іншому справді Росія, яка веде війну проти України, що є постачальником багатьох видів агрокультур, та санкції, які Європа була вимушена накласти на Росію через її вторгнення.

Але російська пропаганда наполягає, що винні в уявному голоді в Європі будуть саме політики, які не хотіли отримувати дешевий газ від Росії, хоча як раз голоду в Європі й не  буде. А ось в бідніших країнах Азії та Африки – може бути. І саме тому  російська пропаганда постійно применшує цю загрозу та взагалі вигадує «голод в Європі», аби перекласти відповідальність із Росії за продовольчу кризу на інші держави.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись