Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Журнал «Charlie Hebdo» опублікував обкладинку з Зеленським, який краде подарунки з ліжечка Ісуса

Таку обкладинку поширюють у соціальних мережах та месенджерах. Мовляв, це спеціальне видання, випущене напередодні святкового періоду. Зображення нібито показує обкладинку номера 1588 від 22 грудня 2022 року. На картинці також є текст: «Припиніть скиглити, нам це потрібніше». Це — фейк.

На поширення фейку звернули увагу фактчекери Reuters. На момент перевірки, 23 грудня, останнім був випуск журналу за 21 грудня під номером 1587, із карикатурою на чемпіонат світу з футболу в Катарі. На сторінках видання у соціальних мережах номера за 22 грудня немає. Фейкову обкладинку опублікували на тлі візиту Володимира Зеленського до США. Через текст на картинці натякають на пропагандистський меседж, що Україна «випрошує» допомогу у західних партнерів. 

У соціальних мережах систематично поширюють фейкові обкладинки сатиричних журналів, які висміюють українського президента та події в Україні.  Зокрема фейкові обкладинки «присвячували»: киянам без світла, українцям, які домальовують нацистське привітання футбольному талісману в Катарі, українській ракеті в Польщі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join