Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж ЄС «приховує» свої воєнні злочини в Україні, створивши трибунал для Росії

Про таке пишуть російські медіа з посиланням на заступника очільника МЗС Росії Сергія Вершиніна. Буцімто, Євросоюз, ініціюючи створення трибуналу над Росією, нібито намагається «приховати свою причетність до воєнних злочинів в Україні». Мовляв, створення такого суду нібито «не збігається зі Статутом ООН», а у світової спільноти «відсутня доказова база» злочинів Росії проти України. Нібито це прояв русофобії західних країн, які готові «порушити Статут ООН».

ЄС не вчиняв жодних протиправних дій проти України та її громадян. Натомість Росія систематично порушує норми міжнародного права, розпалює війни на території суверенних держав, скоює злочини проти мирного населення.

Як пише StopFake, створення органу, який розслідує злочини держави-агресора, не суперечить Статуту ООН. А ось напад на суверенну країну, окупація українських територій та проведення в Україні незаконних псевдореферендумів під дулами автоматів – пряме порушення Статуту ООН Росією. Російська пропаганда систематично поширює наратив про «злочини колективного Заходу в Україні».

Також Росія не вперше хибно трактує Статут ООН для приховування своїх злочинів. Раніше вони писали, що відповідно до Статуту ООН Росія має право «карати нацистів всюди». Нібито й війну Росія почала саме за Статутом ООН, а англосакси намагаються «нашкребти» юридичних підстав для крадіжки «незаконно» заарештованих російських активів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись