Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський наказав знищити дані «секретних лабораторій» щодо досліджень для компанії «Метабіота» та Меморіального інституту Баттелле.

Про це написали російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, газета «Известия». До повідомлень із цим меседжем додають нібито фото документу, який підтверджує таке рішення Зеленського щодо загадкових біолабораторій США, які нібито працюють в Україні. «Секретний документ Міноборони України з'явився у розпорядженні „Известий”. У ньому йдеться про те, що Володимир Зеленський підписав указ про знищення всіх даних працівників українських підприємств, які співпрацювали з військово-біологічними лабораторіями США компанії „Метабіота” та Меморіального інституту Баттелле. Згідно з документом, знищенню підлягають дані військовослужбовців, цивільних співробітників та персоналу трьох організацій: Центру громадського здоров'я України, Українського протичумного інституту ім. Мечникова та Житомирського лабораторного центру на транспорті», — пишуть пропагандисти. Проте все це — неправда.

По-перше, Зеленський не міг видати такий указ через те, що на території України не працюють загадкові біолабораторії США. По-друге, те, що документ фейковий, видають числення помилки, яких припустилися пропагандисти. Ймовірно, вони переклали текст за допогою гугл-перекладача, однак забули виправити помилки. Наприклад, у документі замість «особова справа» пишуть «особиста», а замість скорочень «вул.» та «м.», що означають «вулиця» та «місто» використовують російські «ул.» та «г.». Незнанням української пропагандисти вже не вперше видають свої фейки. Нагадаємо, тема секретних лабораторій також з'являлася в медіапросторі не один раз. Детально про це писала журналістка «Детектора медіа» Гала Скляревська.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись