Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Більше 100 тисяч мешканців Запоріжжя подали заявки на отримання громадянства Росії.

Російське видання «Известия» розмістило статтю про те, що вже більше 100 тисяч мешканців Запоріжжя подали заявки на отримання громадянства Росії, а тисячі — підготували необхідний пакет документів. Видання посилаєтьсся на заяву колаборанта Володимира Рогова, призначеного окупантами головою так званої ради військово-цивільної адміністрації Запорізької області в ефірі російської пропагандистського телеканалу «Соловьев Live». «Уже больше 100 тысяч человек — это 100%, которые сейчас находятся в очередях. И тысячи людей, которые пакеты документов уже подготовили», — заявив Рогов. Також у статті йдеться про те, що «за первые три дня паспортный стол города [Бердянська] обработал 25 заявлений о приеме в гражданство РФ. В списках находятся еще 70 человек…. Нескольким жителям Мелитополя также уже вручили российские удостоверения личности, отметил Рогов 11 июня. В тот же день российское гражданство получил глава Военно-гражданской администрации (ВГА) Херсонской области Владимир Сальдо. Кроме него, первые паспорта РФ в этот день вручили еще 25 жителям региона».

Очевидно, що гучний заголовок статті — черговий фейк пропагандистської машини. По-перше, Запоріжжя не окуповане, а є частиною України. Тому згадка власне про Запоріжжя у заголовку вже є маніпуляцією для привернення уваги. По-друге, окрім власне обласного центру, в області є два великі міста — Бердянськ (населення — 109 тис. осіб станом на 2020 рік) і Мелітополь (майже 150 тис. населення станом на 2021 рік), які зараз є тимчасово окупованими. Тобто коли окупанти говорять про 100 тисяч мешканців Запоріжжя, то радше йдеться загалом про кількість українців, які з різних причин залишились на тимчасово окупованій частині Запорізької області. Окрім того окупанти активно поширюють інформацію, що в Херсоні також розпочався процес отримання російських паспортів. Однак щодо Херсону (обласний центр з населенням майже 280 тис. станом на січень 2022 року), вони показують значно скромніші цифри — там лише 1.5 тис осіб «виявили бажання змінити громадянство». Як пише «Фокус» з посиланням на спікера Одеської ОВА Сергія Братчука, за російськими документами прийшли здебільшого колаборанти. «У Херсоні російські паспорти захотіли отримати лише 23 особи переважно з числа місцевих колабораціоністів, у Мелітополі — лише 30 осіб», — повідомив Братчук. Відмову херсонців отримувати російські папорти підтвердив також перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський: «Херсонці, відмовившись брати участь у нав'язуванні російського громадянства через роздачу паспортів, ще раз довели усьому світові, що реінкарнація Російської імперії неможлива, історія не повториться. Навіть у вигляді фарсу не повториться».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись