Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ «знову» обстрілює Харків.

Про це нібито із посиланням на покази очевидця — жителя Харкова, написали російські пропагандистські ЗМІ. Як пишуть фактчекери Харківського антикорупційного центру, у пропагандистських повідомленнях йдеться, що жителі Харкова, які весь час перебували в місті з дня початку «спеціальної військової операції» в курсі, що велику кількість жертв серед мирного населення принесли ЗС України. Проте це — неправда.

Насправді Харків, як і інші міста України, обстрілює ворог, — Росія, яка й розпочала війну. Натомість українські Збройні сили тримають оборону країни та дають відсіч російським військовим. Однак російським пропагандистам вигідно стверджувати, що Україна сама вбиває своїх мешканців, щоби у такий спосіб виправдати розпочату війну. Проте саме російські окупанти знищували Північну Салтівку. Існує чимало свідчень свідків, які розповідали, що обстріли велися зі сторони Белгорода з населених пунктів за окружною дорогою, де вдалося зупинити російські війська. Крім того, експерти Conflict Intelligence Team встановили, що росіяни обстрілювали Салтівку, в тому числі за допомогою авіації, а обстріли району Рогані та Горизонту фактично припинилися після того, як ЗСУ вдалося вибити російських окупантів з Малої Рогані. Знищену техніку окупантів, з якої вони обстрілювали місто, досі можна побачити у селищі. «Щодо селища Жуковського, то його майже щоденно продовжують обстрілювати російські війська збоку Белгорода. Це пояснюється тим, що саме на цьому напрямку ЗСУ вдалося найменше просунутися. Тож, як тільки ЗСУ вдається відтіснити окупантів на відстань, з якої вони не дістають до міста, обстріли припиняються», — пояснють експерти Харківського антикорупційного центру.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись