Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У США стурбовані через зникнення мільярдів доларів, надісланих Києву.

Такий меседж поширили російські ЗМІ та соціальні мережі з посиланням на статтю The Wall Street Journal (WSJ), опубліковану 13 червня. Російська пропаганда традиційно гіперболізувала інформацію й говорить про «звичайний розпил» та «очікувані крадіжки». Але, цитати, які наводять російські ЗМІ, вирвані із контексту та спотворюють думку, викладену в першоджерелі. На маніпуляцію звернули увагу фактчекери зі StopFake.Так, WSJ справді опублікував статтю щодо того, скільки коштів щоденно США витрачають на військову допомогу Україні під заголовком: «Оскільки в Україну підуть мільярди, то чиновники стурбовані можливістю шахрайства, марнотратства». У ній повідомляється, що США надсилають щоденно близько 130 мільйонів доларів допомоги Україні (у тому числі тут йдеться й про вартість зброї, а не лише про гроші як такі). Також Конгрес США виділив Україні майже 54 мільярди доларів, що переважає щорічну допомогу будь-якій іншій країні, включно з допомогою, яку надсилали в Афганістан на піку військової участі США там.

Автори статті, посилаючись на думку американських політиків, звертають увагу на необхідність встановлення ефективного механізму контролю за виділеними коштами, що не зробили на початку війни через необхідність оперативного реагування на виклики. Тобто, йдеться про те, що американці хочуть бути впевнені, що виділені кошти йдуть саме на визначені ними цілі. І це природньо, враховуючи обсяги фінансування. Більше того, у статті зазначають, що «випадків службових порушень не зафіксовано, уряд президента України Володимира Зеленського отримав похвалу в США та Європі за те, як він використав зброю, надану США та Організацією Північноатлантичного договору». Однак російській пропаганді не подобаються схвальні відгуки про роботу української влади, тому вони намагається викривити посил на той, який їм вигідніший. У такий спосіб ніби показуючи, що навіть союзники України в цій війні вже в ній розчарувалися та у чомусь підозрюють.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись