Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російська ППО збила український літак «АН-26», що перевозив зброю, в небі над Одесою.

Інформацію про це поширюють у мережі. У дописах стверджують, що російська система нібито збила український літак «АН-26» із партією зброї та військової техніки над Одесою. Автори таких дописів посилаються на повідомлення міністерства оборони Росії. Проте це — неправда.

Як пише VoxCheck, доказів збиття літака немає, й взагалі Росія не має можливості збити літак в Одеській області. Зокрема, фейк росіян спростував голова Одеської ОВА Сергій Братчук. Інформацію заперечили і в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Доказів збиття «АН-26» немає. Раніше представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький в етері національного марафону повідомив, що росіяни завезли системи ППО на острів Зміїний, що за 130 км від Одеси. Це найближче розташовані російські ППО, які могли б збивати українські літаки в Одеській області. Однак дальність дії комплексу «Панцир-С1» — до 20 км, а «Тор» — до 15 км.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись