Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Заява України на вступ у НАТО – провокація і контрмеседж Путіну

Російські медіа та анонімні телеграм-канали активно зреагували на заяву президента України Володимира Зеленського про подання заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО).

Раніше упродовж тижня російські пропагандисти стверджували, що у разі ядерного удару Україна не завдасть відповіді й НАТО їй в цьому нічим не допоможе. Вони просували меседж, що Україна може хотіти у НАТО, але туди її ніхто не візьме. 30 вересня, після виступу Путіна про приєднання чотирьох областей України до Росії та заяви Зеленського про вступ у НАТО, риторика роспропаганди кардинально змінилася. Вони подали вступ України у НАТО як доконаний факт.

Ми виокремили кілька основних тез пропагандистів.

1. Заява про вступ у НАТО – пафос Зеленського.

Таку думку ширять у телеграмі проросійські блогери. Мовляв, це все зробили для того, щоб НАТО дало більше зброї, оскільки Україна зафіксувала напрямок. І чи готові національні лідери держав – учасниць НАТО відряджати своїх громадян на смерть?

Україна закріпила в Конституції курс на Європейський союз та НАТО ще у лютому 2019 року, коли Верховна Рада проголосувала за відповідний законопроєкт.

Також під час війни зросла кількість українців, що підтримують вступ до ЄС та НАТО. На референдумі цю ініціативу підтримали б 76%, проти – 10%, не проголосували б 12%. У березні 2022 підтримували вступ до Альянсу 68%. Про це свідчать результати тринадцятого загальнонаціонального опитування в умовах війни, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 18-19 червня 2022 року.

Окрім того, Сполучені Штати реалістично ставляться до перспективи вступу України до НАТО. Тож заява Зеленського цілком виправдана і націлена на результат, а не провокація чи пафос.

2. Це контрмеседж, що Росія офіційно забирає собі чотири області.

Мовляв, Банкова перебивала інфопривід Кремля про переможні реляції Москви. Зеленський у своїй заяві показав чіткий план України – всі свої території відвоюємо і до переговорів з Росією готові, але з іншим президентом Росії.

3. Заяву про вступ у НАТО зробили з прицілом, щоб хоч щось встигнути відхопити від розвалу України, якщо Київ посиплеться.

Під час оголошення заяви про вступ Зеленський закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі. Безпека немає альтернатив, сказав президент. Україна може зупинити агресію Росії лише з допомогою Європи та США.

4. Заява Зеленського нагадує хід із «прийняттям» України до Євросоюзу, скільки радості було і все врешті затихло, зате заповнили анкету на кандидатство в ЄС.

Президент США Джо Байден сказав, що США допоможуть Україні повернути свої території. У відповідь на спроби анексії Сполучені Штати спільно з союзниками та партнерами сьогодні оголошують про нові санкції.

Вступ у НАТО, як і в ЄС – не швидкий процес, але на цьому шляху Україну підтримують і йдуть назустріч.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз – допомога.

5. Вступ України у НАТО – затягування США у війну з Росією.

Путін неодноразово погрожував ядерною атакою України. США і Захід розуміють, що це можливо і що Путіна потрібно зупинити, тому підтримують Україну і беруть участь у цій війні своєю допомогою, хоч і офіційно без своїх військових на території України.

6. «Кривавим м'ясникам дорога у смітник НАТО».

Мовляв, сьогодні кожен обрав свій шлях. Звісно, Росія сьогодні вкотре підтвердила, що вона – країна-терорист і готова «проковтнути» Україну. А у терористів – одне майбутнє, і воно не світле.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись