Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Вінниччині проводять часткову мобілізацію студентів

Таку заяву поширюють пропагандисти спільно зі сфабрикованим документом. У ньому йдеться, що очільник ОВА Вінницької області нібито оголошує проведення так званої часткової мобілізації для студентів. Мовляв, під мобілізацію підпадають студенти середніх та вищих професійних навчальних закладів. Проте це — неправда.

Як повідомляє видання “Букви”, їм надійшло повідомлення від росіянина, який і поширив так званий документ. Однак такого документа насправді не існує. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк раніше заявив, що Україна не планує оголошувати додаткову мобілізацію на тлі російських фейкових «референдумів» та так званої часткової мобілізації у Росії. «Ми вже створили резерви через систему територіальної оборони та будемо активно використовувати ці резерви. Ми не плануємо сьогодні оголошувати додаткову мобілізацію. У нас є все, і ми готові до більшої кількості російських військових», — уточнив Подоляк.

Інформація про те, що в Україні мобілізовують студентів, поширюється натяками в пропагандистських та анонімних телеграм-каналах понад тиждень. Буцімто на тлі мобілізації в Росії в Україні також доведеться мобілізовувати ресурси, а зокрема й студентів. У такий спосіб пропагандисти просувають наратив про те, що українська армія слабка й небоєздатна, й відповідно — програє російській за кількістю військових тощо.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись