Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові неспроможні досягнути рівня військової підготовки за стандартами НАТО

Ця новина шириться соціальними мережами, зокрема у російському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що українські військовослужбовці нібито не змогли досягнути успіху у вправах ближнього бою та фізичної підготовки. Вони не засвоїли вогневу та тактичну підготовку, у них низький рівень морального стану та мотивації. Мовляв, усеохопні стандарти військового вишколу НАТО та США недосяжні для 95% українських військових. До допису прикріплюють так званий звіт Вашингтону. Однак документ узагалі сфальсифікований.

Як повідомляють фактчекери StopFake, документ підроблений через низку причин, а зокрема:

  • По-перше, бланк, на якому надруковано цей «документ», не використовується для таких звітів. Шаблон бланка розміщений на офіційному сайті армії США, тож завантажити його не проблематично;
  • По-друге, цей «звіт» має безліч лексичних та стилістичних помилок, що є неприпустимим для таких документів;
  • Насамкінець, у самій формі внизу першої сторінки позначено, що записи не зберігаються протягом тривалого часу. Тобто, якби такий документ справді існував, відразу після оброблення його було б знищено.

Пропагандисти поширюють цю новину і відтак намагаються підірвати авторитет української армії. Буцімто російським військовим навіть немає з ким воювати, оскільки військові ЗСУ — погані воїни. Проте численні поразки російської армії свідчать про протилежне. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись