Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Херсонській області діти не вивчали російської мови з 2013 року

Така новина шириться прокремлівськими пропагандистськими медіа, а також анонімними телеграм-каналами. У повідомленнях ідеться, що українські діти не вивчали російської мови попри, мовляв, їхнє величезне бажання. Буцімто українська влада дискримінує російську мову на державному рівні. Однак це не відповідає дійсності. 

Як повідомляють фактчекери StopFake, На Херсонщині та й узагалі на території України не забороняли вивчення російської мови. Згідно з українським законодавством, за бажанням представників нацменшин можна організувати окремий клас для навчання потрібною мовою, але у пріоритеті має бути державна мова — українська. На Херсонщині ж не лише можна було вивчати російську мову як предмет, а й були школи, де навчання взагалі проходило російською мовою.

Насправді відповідно до закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, мова освітнього процесу — українська, однак вивчати російську мову ніхто не забороняв. 

Відтак пропагандисти намагаються поширювати свій вплив на тимчасово окуповані території України, і насамперед у сфері освіти дітей для швидкого перевиховання нового покоління українців. Для цього обов'язковим стає вивчення російської мови та історії — такої, як її інтерпретує російська пропаганда, зокрема й викривлена інформація про війну, яку розв’язала Росія в Україні. Агітпроп аргументує такий поспіх тим, що в Україні нібито до цього дискримінувалася російська мова, як і інші права російськомовних, і тому необхідно «відновити справедливість».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись