Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ обстріляли колону цивільних у Запоріжжі

Така новина шириться кремлівськими пропагандистськими медіа, а також проросійськими телеграм-каналами. У повідомленнях ідеться, що саме ЗСУ випустили ракети на авторинок на виїзді із Запоріжжя і влучили у колону, яка намагалася потрапити на тимчасово окуповану територію. Проте це — відверта брехня.

Сьогодні о 7:10 російські війська завдали ракетних ударів в районі авторинку, що поблизу траси Запоріжжя-Оріхів. У цей час в автомобілях перебували десятки цивільних людей, які намагалися потрапити на тимчасово окуповані території. Тоді на виїзд було зареєстровано 248 автівок.

Переважно — це місцеві, які перевозять своїм родичам на окуповану територію побутові речі, харчові продукти, ліки. Серед поранених є волонтер із Мелітополя – він у важкому стані в лікарні.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що Росія випустила по Запоріжжю 16 ракет із комплексу С-300. Чотири ракетні удари завдали в районі авторинку, також ударили по пункту для виїзду з тимчасово окупованої території України, де стояла колона машин із цивільними, що прямували до своїх рідних. 

Станом на зараз є інформація про 23 загиблих та 62 поранених, яких розвезли по лікарнях Запоріжжя. 

За даними  британської розвідки, для удару по Запоріжжі російська армія ймовірно використала ракету протиповітряної оборони великої дальності, що не призначена для наземних цілей.

Пропагандисти намагаються всіляко приховати факт того, що це Росія обстріляла колону цивільних у Запоріжжі. Російська пропаганда традиційно перекладає на Україну відповідальність за свої ж злочини, внаслідок яких гинуть десятки цивільних невинних людей. Мовляв, саме ЗСУ, а не армія Росії, яка розв’язала війну в Україні, здійснюють воєнні злочини. Проте офіційні дані свідчать про протилежне. За схожою схемою пропагандисти перекладали відповідальність на українську армію й за ракетні удари у Вінниці, Кременчуці, де також загинули десятки цивільних українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись