Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Заява України на вступ у НАТО – провокація і контрмеседж Путіну

Російські медіа та анонімні телеграм-канали активно зреагували на заяву президента України Володимира Зеленського про подання заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО).

Раніше упродовж тижня російські пропагандисти стверджували, що у разі ядерного удару Україна не завдасть відповіді й НАТО їй в цьому нічим не допоможе. Вони просували меседж, що Україна може хотіти у НАТО, але туди її ніхто не візьме. 30 вересня, після виступу Путіна про приєднання чотирьох областей України до Росії та заяви Зеленського про вступ у НАТО, риторика роспропаганди кардинально змінилася. Вони подали вступ України у НАТО як доконаний факт.

Ми виокремили кілька основних тез пропагандистів.

1. Заява про вступ у НАТО – пафос Зеленського.

Таку думку ширять у телеграмі проросійські блогери. Мовляв, це все зробили для того, щоб НАТО дало більше зброї, оскільки Україна зафіксувала напрямок. І чи готові національні лідери держав – учасниць НАТО відряджати своїх громадян на смерть?

Україна закріпила в Конституції курс на Європейський союз та НАТО ще у лютому 2019 року, коли Верховна Рада проголосувала за відповідний законопроєкт.

Також під час війни зросла кількість українців, що підтримують вступ до ЄС та НАТО. На референдумі цю ініціативу підтримали б 76%, проти – 10%, не проголосували б 12%. У березні 2022 підтримували вступ до Альянсу 68%. Про це свідчать результати тринадцятого загальнонаціонального опитування в умовах війни, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 18-19 червня 2022 року.

Окрім того, Сполучені Штати реалістично ставляться до перспективи вступу України до НАТО. Тож заява Зеленського цілком виправдана і націлена на результат, а не провокація чи пафос.

2. Це контрмеседж, що Росія офіційно забирає собі чотири області.

Мовляв, Банкова перебивала інфопривід Кремля про переможні реляції Москви. Зеленський у своїй заяві показав чіткий план України – всі свої території відвоюємо і до переговорів з Росією готові, але з іншим президентом Росії.

3. Заяву про вступ у НАТО зробили з прицілом, щоб хоч щось встигнути відхопити від розвалу України, якщо Київ посиплеться.

Під час оголошення заяви про вступ Зеленський закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі. Безпека немає альтернатив, сказав президент. Україна може зупинити агресію Росії лише з допомогою Європи та США.

4. Заява Зеленського нагадує хід із «прийняттям» України до Євросоюзу, скільки радості було і все врешті затихло, зате заповнили анкету на кандидатство в ЄС.

Президент США Джо Байден сказав, що США допоможуть Україні повернути свої території. У відповідь на спроби анексії Сполучені Штати спільно з союзниками та партнерами сьогодні оголошують про нові санкції.

Вступ у НАТО, як і в ЄС – не швидкий процес, але на цьому шляху Україну підтримують і йдуть назустріч.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз – допомога.

5. Вступ України у НАТО – затягування США у війну з Росією.

Путін неодноразово погрожував ядерною атакою України. США і Захід розуміють, що це можливо і що Путіна потрібно зупинити, тому підтримують Україну і беруть участь у цій війні своєю допомогою, хоч і офіційно без своїх військових на території України.

6. «Кривавим м'ясникам дорога у смітник НАТО».

Мовляв, сьогодні кожен обрав свій шлях. Звісно, Росія сьогодні вкотре підтвердила, що вона – країна-терорист і готова «проковтнути» Україну. А у терористів – одне майбутнє, і воно не світле.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join