Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж За вибухами на Кримському мосту та виливами газопроводів «Північний потік» стоять «англосакси»

Буцімто, у такий спосіб США та Велика Британія «помстилися» Росії за події в Україні. Зарубіжні проросійські медіа пишуть, що нібито після вибуху газопроводів «Північний потік» і «теракту» на Кримському мосту «стало зрозуміло», що Вашингтон «планує масштабні терористичні акти», які дадуть Москві «привід» для ядерного удару. У публікаціях пишуть, що за обома подіями стоять «англосакси».

На поширення цієї дезінформації через кілька годин після вибуху на Кримському мосту,  коли ще не було відомо жодних деталей цієї події, звернули увагу фактчекери проєкту EUvsDisinfo

Щодо виливів на газопроводах «Північний потік», Данія, Швеція та Німеччина почали розслідування задля встановлення причини. Виливи стались у виключній економічній зоні Данії та Швеції, тож саме вони перевірять місця виливів після того, як газ припинить надходити в море. Всі теперішні повідомлення є лише припущеннями

У такий спосіб російська пропаганда намагається просувати наратив про те, що Україна «перебуває під зовнішнім управлінням». Раніше пропагандисти підозрювали Україну у диверсії на газопроводі «Північний потік». Також нібито знайшли докази участі «українця» у вибуху на Кримському мосту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись