Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Залишившись без російського газу, Польща почала критикувати союзників

Такі повідомлення поширюють російські медіа з посиланням на матеріали Washington Post. Нібито прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в Осло розкритикував колег за спробу «нажитись» після зниження поставок газу з Росії. Це не так.

Насправді стаття Washington Post «Норвегію зображають і героєм, і злодієм енергетичної кризи в Європі» присвячена змінам структури газового ринку в Європі і реакції споживачів на це. 

«Цитуючи» нібито теперешні слова польського прем’єра, пропагандисти вдались до маніпуляцій. Польща відмовилась від російського газу в травні, в серпні заповнила сховища на 100%, а газопровід Baltic Pipe для транспортування норвезького газу запрацював аж у вересні. Обсяги норвезького газу, які постачатимуться через газопровід аналогічні попереднім російським поставкам.

Російська пропаганда систематично використовує вирвані з контексту цитати для видавання бажаного за дійсне.  Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись