Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У російських телеграм-каналах поширюють історії нібито від українців про те, як вони «чекають і підтримують» росіян

Частину цих історій публікують під хештегом «русскийшепот», який використовують для історій «киян», які вони нібито розповідають пропагандистам.

Пропагандисти опублікували історію такої собі Олі, яка нібито сидить в Києві без світла і пише російським пропагандистам про те, що «тут не всі кончені», що вона «дуже чекає на росіян» і не може про це говорити, бо інакше не доживе до «вашей победьІ». Фактчекери проєкту НотаЄнота звернули увагу на те, як у повідомлення написана російська літера «ы» — український м’який знак та літера І. Таке написання свідчить про на фейковість повідомлення. У тексті також використали російську літеру «Э».

Ще один із постів під таким хештегом просуває «історичні скрєпи» про дівчину, якій у паспорті написали, що вона українка, хоча у неї російське прізвище. У дописі також ідеться про «українізацію у 20-30-х років», яку нібито проводили насильно і саме в СРСР створили українців. Ця теза перегукується з тезами зі статті та виступів російського президента. Подрузі цієї дівчини у паспорті написали, що вона «русская», а тепер нібито вона постить українську символіку.  Мовляв, так українська пропаганда «промиває мізки».

За допомогою так званих «свідчень очевидців» пропагандисти просувають меседжі про «український нацизм», «дискримінацію російськомовних» та створюють ілюзію того, що російську армію в Україні чекають «як героїв-визволителів».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись