Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці «повбивають» один одного швидше, ніж російські ракети

З таким меседжем проросійські телеграм-канали поширюють відео як люди намагаються під час тривоги потрапити нібито в укриття, однак їх не пускають. Відео супроводжується коментарями, що буцімто появились «сховища для обраних», а українці замість того щоб допомагати в скрутний час «виштовхують одне одного під кулі». Також у дописах йдеться про те, що «в країні бардак», а чиновники лише «пилять відео як все чудово». 

На відео справді видно як група осіб силоміць проривається до приміщення з криками «ми в укриття». Однак, далі зі слів працівників закладу стає зрозуміло, що це шкільне укриття і там перебувають діти. Дівчина, яка опублікувала відео, стверджує, що вона «знає законодавство», а тому її й решту людей «зобов’язані» пустити в укриття під час повітряної тривоги. 

Відповідно до нормативно встановлених вимог та рекомендацій, сторонні особи не можуть користуватись шкільним укриттям. Шкільне укриття має бути організоване у такий спосіб, щоб діти могли безпечно і комфортно перебувати там під час повітряної тривоги навіть протягом тривалого часу. Нормативами регламентується площа шкільного укриття, запаси води та їжі, медикаменти, система вентиляції й решта життєво важливих речей. Отже, не пускаючи сторонніх до шкільного укриття, працівники закладу діяли відповідно до вимог і дбали передусім про безпеку дітей.

Емоційне відео ймовірно переляканої через ракетні обстріли дівчини проросійські телеграм-канали використали для просування меседжу про те, що українці в момент небезпеки нібито дбають лише про себе. Однак, це спростовують численні відео та фото із загальних місць укриття під час повітряної тривоги 10 жовтня, яка  тривала понад п'ять годин. Кияни, перебуваючи на підземних станціях метрополітену, підтримували один одного співами, декламацією віршів тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись