Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україну підозрюють у диверсії на газопроводі «Північний потік»

Про таке пишуть російські медіа. У повідомленнях посилаються на матеріали німецького видання Der Tagesspiegel, яке опублікувало статтю за інформацією з власних джерел. Це — маніпуляція.

Фактчекери StopFake знайшли статтю, на яку посилаються російські медіа. Вона опублікована 27 вересня на сайті Der Tagesspiegel Background у розділі «Енергія і клімат». Це — авторська колонка журналіста Якоба Шландта, прихована від вільного перегляду через персональну реєстрацію.

Насправді автор розглядає імовірність причетності до пошкодження газопроводу як Росії, так і України. Проте звинувачення на адресу України автор матеріалу називає «спекуляціями, які ніяк не можуть бути обґрунтованими». Росія, на його думку, має більше причин для здійснення такої атаки, оскільки шантаж навколо енергоносіїв триває з боку Росії вже кілька місяців. Також автор зазначає, що рівень газу в сховищах Німеччини продовжує неухильно зростати, попри те, що газопровід не працював протягом чотирьох тижнів. За даними Федерального агентства з мережевих технологій, нині рівень заповненості німецьких газових сховищ становить близько 91%.

За повідомленням CNN, 26 і 27 вересня співробітники європейських служб безпеки спостерігали кораблі підтримки ВМФ Росії та російські підводні човни неподалік місць витоків у трубопроводі «Північний потік». Про це виданню заявили два співробітники західної розвідки та ще одне джерело, знайоме з цим питанням. Наразі причетність кораблів до вибухів на газопроводі не встановлена, докази вивчають слідчі. 

Російські медіа маніпулюють заявами в матеріалі Der Tagesspiegel Background, навмисне замовчують інформацію про ймовірну диверсію з боку Росії й акцентують лише на Україні. Раніше російські пропагандисти говорили, що США начебто «стоять за вибухами» на газопроводах «Північний потік» та «Північний потік 2».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись