Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія «має право» на українські території, оскільки на Заході визнали незалежність Косово

Про таке пишуть російські медіа з посиланням на слова постійного представника Росії в ООН Василя Небензі. Мовляв, відмовляючи мешканцям тимчасово окупованих територій України у праві на самовизначення, західні делегації демонструють подвійні стандарти. Нібито ця ситуація нічим не відрізняється від виходу Косова зі складу Сербії. Небезнзя посилається на рішення Міжнародного суду ООН у 2008 році. Також він говорить, що приєднання українських територій до Росії більш законне, адже там були проведені «референдуми».

Референдум у Косові проводили з 26 по 30 вересня 1991 року. Його бойкотувала сербська меншість, яка проживала в регіоні. Явка ж албанців становила 87%, 99% з них проголосували «за» незалежність. Косівським албанцям на той момент нічого не загрожувало. Югославія вже не існувала, а в Сербії розташовувався закордонний миротворчий контингент. Натомість в Україні так звані референдуми Росія проводила з порушенням міжнародного права та під тиском озброєних солдатів. Тобто про легітимність та добровільність волевиявлення не йдеться. Демократичні країни одноголосно заявили про невизнання результатів незаконних «референдумів», проведених Росією на тимчасово окупованих територіях, ще напередодні їх проведення.

З 2020 року незалежність Косова визнали 97 держав зі 193 (50 %), країн-членів ООН; 22 з 27 (81 %) країн-членів Європейського Союзу; 26 з 30 (87 %) країн-членів НАТО. Серед тих, хто не визнав незалежність Косова Кіпр, Греція, Румунія, Словаччина, Іспанія та Україна.  

Міжнародний суд ООН так і не визнав незалежності Косова. Суд ухвалив, що декларація незалежності, ухвалена Асамблеєю Косова, не порушила міжнародного право. Водночас правомірність одностороннього відділення, як і питання незалежності Косова, суд не розглядав.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись