Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Росія «радитиметься з населенням» тимчасово окупованої Запорізької області щодо визначення «кордонів»

Про таке пишуть російські медіа та проросійські телеграм-канали з посиланням на прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова. Мовляв, остаточного рішення щодо того, в яких межах «приєднуватимуть» область до Росії поки нема, тож питатимуть думку тамтешніх мешканців. Це — маніпуляція.

До проведення незаконних псевдореферендумів колаборант Рогов розповідав, що Запорізька область «увійде» до складу Росії в нинішніх адміністративних кордонах. Ба більше, російські медіа умисне придумали термін «окуповані Києвом території», що є технологією підміни понять. Проведення так званого «волевиявлення» з порушенням правових норм та «під дулами автоматів» свідчить про те, що Росії насправді не цікаво чого хочуть мешканці тимчасово окупованих територій. Ситуація на фронті щоденно змінюється, тож пропагандисти маніпулюють та залишають собі простір для інформаційного відступу. 

Насправді про «приєднання» тимчасово окупованих територій до складу Росії не може йтися. Відповідно до Конституції України рішення про територіальну цілісність приймається виключно громадянами України на всеукраїнському референдумі. 

Російська пропаганда намагається в будь-який спосіб виправдати окупацію українських територій. Для цього вони створюють ілюзію підтримки своїх дій населенням тимчасово окупованих територій. Раніше вони писали, що явка на псевдореферендум у тимчасово окупованій частині Запорізької області «перевищила 50%». Також нібито закордонні «спостерігачі» підтвердили «прозорість» російських псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись