Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У 2019 році Зеленський «зірвав» вступ України до НАТО

В українському сегменті соцмереж поширюють повідомлення, що нібито три роки тому звільнили начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, щоб «перешкодити йому подати заявку на вступ України до НАТО». Дописувачі стверджують, що нібито Зеленський навмисно зробив це «доки Муженко був в дорозі до саміту», «щоб він не мав повноважень». Повідомлення стало вірусним у контексті публічного підписання президентом заявки України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Це повідомлення — неправдиве.

Саміт лідерів країн-членів Альянсу справді відбувся у грудні 2019 року. Однак, Віктор Муженко не міг бути його учасником, адже його звільнили з посади начальника Генерального штабу указом Президента України №301/2019 від 21 травня 2019 року. Тому він не міг ані представляти країну на саміті, ані подавати від її імені якісь документи. 

Віктор Муженко підтвердив в коментарі StopFake, що у травні 2019 року він перебував у Брюселі. У цей час проводилось засідання Військового комітету НАТО, зокрема і в форматі Україна-НАТО  (21 травня). На цьому засіданні Муженко мав представляти Україну (ЗСУ), але напередодні засідання був підписаний Указ Президента України щодо його звільнення. Рішенням Військового комітету Муженку дозволили виступити з доповіддю як представнику України. Про заявку на вступ до НАТО не йшлося. 

У січні 2019 році була ще одна нарада військових керівників країн-членів Альянсу, в якій брав участь Муженко, — Засідання Військового комітету НАТО в Брюсселі. У той час президентом України ще був Петро Порошенко. Проте, про подання заявки на вступ до НАТО на цій нараді також не йшлося.

Російська пропаганда намагається знецінити, висміяти та дискредитувати прагнення України стати членом Північноатлантичного Союзу. Російські медіа та анонімні телеграм-канали активно зреагували на заяву президента України Володимира Зеленського про подання заявки на пришвидшений вступ до НАТО численними фейками та маніпуляціями.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись