Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україні визнають «зрадниками» всіх, хто залишився на тимчасово окупованих територіях

Росіяни поширюють такі чутки та залякують людей, які з різних причин залишилися на тимчасово окупованих територіях. Мовляв, усі вони зрештою будуть покарані за колабораціонізм.

Зараз в Україні немає закону про колабораціонізм. З 15 березня набули чинності окремі норми щодо відповідальності за співпрацю з окупантами, єдиного покарання через це також поки не передбачено. В залежності від обставин воно може бути різним: від заборони обіймати певні посади до довічного позбавлення волі. Але йдеться саме про співпрацю, а не про перебування на тимчасово окупованих територіях з різних причин.

На цей меседж також відповів президент України Володимир Зеленський у щоденному зверненні. «Якщо людина не служила окупантам і не зрадила України, то немає підстав вважати таку людину колаборантом», — сказав президент.

Окупанти умисне поширюють такі чутки, щоб залякати мешканців тимчасово окупованих територій та схилити до співпраці. Раніше вони стверджували, що  українців каратимуть за отримання російської гуманітарки на тимчасово окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись