Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Європа перетворюється на пустку

Таку тезу поширюють російські пропагандисти. Мовляв, через енергетичну кризу в Європі та економічні труднощі на тлі війни в Україні, Захід розвалюється. У своїх повідомленнях пропагандисти стверджують, що ЄС стане деіндустріалізованим через високі ціни на енергоносії, спричинені рішенням Росії скоротити постачання газу до Європи.

Проте це — неправда. Адже попри рішення Кремля щодо обмеження постачання газу до Європи та інші наслідки російської агресії проти України, економіка ЄС оговтується від кризи, спричиненої COVID-19. Наприклад, за даними нещодавнього прогнозу Європейської комісії, очікується зростання на 2,6% у 2022 році. Також очікується, що інфляція в середньому становитиме 7,6%.

Як пишуть аналітики EU vs Disinfo, статистичне бюро ЄС Євростат вказує, що у другому кварталі 2022 року ВВП єврозони зріс на 0,8%, зайнятість зросла на 0,4%. Порівняно з тим же кварталом попереднього року сезонно скоригований ВВП зріс на 4,1% в єврозоні та на 4,2% в ЄС у другому кварталі 2022 року. За оцінками Європейського інвестиційного банку, реальне економічне зростання у 2022 році буде нижче 3%, що лише на 1% нижче прогнозу на початку року. У ньому також наголошується, що державам-членам ЄС доведеться мати справу зі зростанням цін для домогосподарств і промисловості, перебоями в торгівлі тощо. Однак, становище ЄС досить добре, й рецесії та економічного спаду, ймовірно, він уникне.

Російська пропаганда вже не вперше поширює меседжі про те, що країни Заходу "загнивають" і невдовзі розпадуться на частини. У такий спосіб Кремль тисне на західні уряди й прагне шантажувати їх, створюючи паніку в суспільстві через енергетичну незахищеність/вартість електроенергії тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись