Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Європа перетворюється на пустку

Таку тезу поширюють російські пропагандисти. Мовляв, через енергетичну кризу в Європі та економічні труднощі на тлі війни в Україні, Захід розвалюється. У своїх повідомленнях пропагандисти стверджують, що ЄС стане деіндустріалізованим через високі ціни на енергоносії, спричинені рішенням Росії скоротити постачання газу до Європи.

Проте це — неправда. Адже попри рішення Кремля щодо обмеження постачання газу до Європи та інші наслідки російської агресії проти України, економіка ЄС оговтується від кризи, спричиненої COVID-19. Наприклад, за даними нещодавнього прогнозу Європейської комісії, очікується зростання на 2,6% у 2022 році. Також очікується, що інфляція в середньому становитиме 7,6%.

Як пишуть аналітики EU vs Disinfo, статистичне бюро ЄС Євростат вказує, що у другому кварталі 2022 року ВВП єврозони зріс на 0,8%, зайнятість зросла на 0,4%. Порівняно з тим же кварталом попереднього року сезонно скоригований ВВП зріс на 4,1% в єврозоні та на 4,2% в ЄС у другому кварталі 2022 року. За оцінками Європейського інвестиційного банку, реальне економічне зростання у 2022 році буде нижче 3%, що лише на 1% нижче прогнозу на початку року. У ньому також наголошується, що державам-членам ЄС доведеться мати справу зі зростанням цін для домогосподарств і промисловості, перебоями в торгівлі тощо. Однак, становище ЄС досить добре, й рецесії та економічного спаду, ймовірно, він уникне.

Російська пропаганда вже не вперше поширює меседжі про те, що країни Заходу "загнивають" і невдовзі розпадуться на частини. У такий спосіб Кремль тисне на західні уряди й прагне шантажувати їх, створюючи паніку в суспільстві через енергетичну незахищеність/вартість електроенергії тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join