Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Володимир Зеленський — маріонетка Заходу, а "київський режим" схожий на апартеїд

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ, також теза шириться в анонімних телеграм-каналах. У повідомленнях йдеться, що маріонетка Заходу Володимир Зеленський використовує українців у своїй фейковій політичній кампанії, а між режимом апартеїду в ПАР і режимом Зеленського нібито є схожість.

Мовляв, у них однакові спонсори та однакова тактика: вони схильні розділяти людей за етнічною приналежністю. У таких повідомленнях додають, що "народи" Донбасу, Запорізької та Херсонської областей мають право на самовизначення, адже "права людини не тільки для американців".

На меседж у мережі звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. За їхніми даними, така теза підживлює постійний прокремлівський дезінформаційний наратив про те, що Україна дискримінує росіян, які проживають на її території, і що законний уряд Києва є маріонеткою в руках Заходу.

Проте Україна — суверенна держава. Лише Росія заперечує її суверенітет та існування, заявляючи, що українці та росіяни є одним народом. Також в Україні не дискримінують росіян за принципом апартеїду. У Києві ухвалили Закон про забезпечення функціонування української мови як державної без дискримінації будь-яких мов. Російська та інші мови національних меншин можуть вільно використовуватися в приватному спілкуванні, релігійних обрядах, книговиданні, засобах масової інформації та освіті. Україна не є русофобською, антиросійською країною. Відносини між країнами загострилися після окупації Росією Криму у 2014 році. Крім цього, фальшиві референдуми, які Росія провела у вересні 2022 року, не мають жодного стосунку до права на самовизначення, прав людини та верховенства права.   

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись