Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зеленський вимагає трибуналу для Росії, однак судити треба не росіян, а українських нацистів

Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Мовляв, Володимир Зеленський просить трибуналу для Росії, але справжній трибунал має бути для українських нацистів, які впродовж восьми років, нехтуючи всіма правовими нормами війни й миру, штурмували Луганську та Донецьку області та вбивали дорослих і дітей. 

Як пишуть аналітики проєкту EU vs Disinfo, це повторювана дезінформаційна теза прокремлівських ЗМІ про те, що нацистська хунта, яка править в Україні, переслідує етнічних росіян і російськомовних українців. Ця заява була зроблена задля виправдання загарбницької війни Росії проти України.

Натомість Володимир Зеленський виступив з ідеєю спеціального трибуналу ООН для покарання Росії за воєнні злочини в Україні. Про це він заявив у виступі на Генасамблеї ООН. «Покарання за тортури та приниження жінок і чоловіків. Покарання за ту катастрофічну турбулентність, яку Росія спровокувала своєю незаконною війною, і не лише для нас, українців, а й для всього світу», – сказав Зеленський.

«Почему вы молчали восемь лет, когда убивали детей на Донбассе?» — ця фраза та її варіації на сьогодні — один із найпопулярніших аргументів прихильників Росії. Більше про це — у тексті Ярослава Зубченка. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись