Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж «Референдуми» на окупованих територіях України законні: їх проводять за тими ж нормами, що й у Франції

Таке твердження поширюють російські пропагандисти у медіа та телеграм-каналах. У таких повідомленнях йшлося про те, що референдуми були організовані для того, щоби реалізувати право народу на самовизначення. Пропагандисти запевняли, що під час незаконних референдумів їх організатори дотримуються тих самих правил, що й у Франції. Мовляв, на людей ніхто не тисне, вони голосують абсолютно добровільно.

Нагадаємо, протягом 23-26 вересня Росія справді провела незаконні референдуми в чотирьох окупованих областях України (Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській). Незаконні референдуми засуджують західні країни й не визнаватимуть їхніх результатів.

«Європейський Союз рішуче засуджує ці заплановані незаконні "референдуми", які суперечать рішенням законної й демократично обраної української влади, порушують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та є грубим порушенням міжнародного права. Результати таких дій будуть недійсними та не будуть визнані ЄС та його державами-членами», — заявив Боррель.

Насправді незаконні референдуми проводилися під тиском: для того, щоб люди голосували, російські військові зі зброєю приходили до них додому та змушували зробити свій вибір. Загалом від початку вторгнення Росія залякувала, незаконно затримувала, катувала та викрадала українських громадян, і значна частина корінного населення з окупованих територій була змушена тікати. Тому ці незаконні «голосування» за жодних обставин не можна вважати вільним волевиявленням людей, які проживають у цих регіонах під постійною російською військовою загрозою та залякуванням».

Як пишуть аналітики EU vs Disinfo, Росія поширює повідомлення про законність таких референдумів з метою виправдання анексії українських територій .  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись