Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід має нести відповідальність за те, що відбувається після незаконних референдумів на окупованій території

Російські пропагандистські медіа поширюють інформацію про те, що відповідальність за все, що відбувається після референдумів на тимчасово окупованих територіях України, лежить на Заході. Мовляв, через те, що ЄС може тиснути на Київ, щоб він пішов на переговори з Росією, а якщо ні, то це має зробити Вашингтон.

Однак Захід, на думку пропагандистів, робить навпаки, намагаючись зірвати будь-яку спробу переговорів. І відповідно — він відповідальний за те, що коїться на окупованих територіях. Увагу на цей меседж звернули аналітики проєкту EU vs Disinfo.

Насправді поширення таких меседжів є частиною ширшої кампанії з дезінформації, яка покликана виправдати незаконну анексію Росією території України після фальшивих референдумів. Звинувачуючи Захід, пропагандисти намагаються відвести від Росії відповідальність за наслідки її незаконних дій. Це — своєрідна спроба тиску на країни Заходу, щоб змусити Україну прийняти очікувані результати так званих референдумів.

Насправді це Росія несе відповідальність за все те, що відбувається в Україні, адже саме ця країна розпочала криваву війну, окупувала українські території й проводить там незаконні референдуми, змушуючи людей голосувати за приєднання до Росії під дулом автоматів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись