Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Країни Заходу погрожують Росії ядерним ударом

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські медіа. Також вона з'являється в анонімних проросійських телеграм-каналах. У повідомленнях йдеться, що Захід нібито застосовує «ядерний шантаж» проти Росії та «деякі представники провідних держав НАТО висловлюються щодо застосування проти Росії зброї масового ураження».

У таких повідомленнях пропагандисти посилаються на слова російського президента Володимира Путіна. Путін, звісно, справді таке сказав, однак його заяви не мають нічого спільного з реальністю. На поширення фейку в мережі звернули увагу фактчекери StopFake.

За їхніми даними, насправді ні США, ні ЄС, ні НАТО ніколи не загрожували Росії запуском ядерних боєголовок. Натомість погрози якраз були з боку чиновників Кремля. Та й зараз, в умовах війни, яку розв'язала Росія, Кремль не лише прямо заявляє про можливість застосування ядерних боєголовок, а й використовує як додатковий «ядерний важіль» захоплену Запорізьку атомну електростанцію. Упродовж кількох останніх тижнів від Росії було чимало натяків щодо можливого застосування ядерної зброї.

Поширюючи інформацію про так звані погрози Заходу, Кремль прагне перекласти з себе відповідальність. Мовляв, все відбувається лише тому, що була пряма загроза для Росії. Перекладання відповідальності — не нова тактика для російських пропагандистів. Зокрема, Росія неодноразово заявляла, що напала на Україну з міркувань власної безпеки, бо інакше б Україна зробила це першою.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись