Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні 16 мільйонів потенційних біженців, із них 8 мільйонів вже виїхали, ще 8 — збираються це зробити

Така інформація шириться у прроросійських телеграм-каналах. Проте за даними Агентства ООН у справах біженців, станом на 30 березня, 4 мільйони осіб – це близько 10% всього населення України, виїхали з України за кордон, ще принаймні 6,5 мільйона людей змушені були покинули свої домівки і переїхали в інші області України. Тому довіряти заявам із проросійських телеграм-каналів не можна, адже звідки пропагнадисти взяли цифру у 8 мільйонів, і станом на яку дату фіксували такі дані, невідомо. Нагадаємо, у таких випадках варто зважати лише на дані з офіційних джерел.

Крім цього, як свідчать дані опитування Центру Разумкова, станом на 5 квітня 79% біженців із України планують повернутися додому після завершення війни. У повідомленнях про те, що з України виїхало багато людей пропагандисти також стверджують, що це так звана «арифметика Зеленського», ніби звинувачуючи в такій ситуацію українську владу. Однак люди масово не їхали з України до того моменту, поки Росія не розпочала повномасштабне вторгнення та не почала вбивати українських цивільних та військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись