Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Руйнування у Бородянці — постанова для звинувачення російських військових, масових жертв там немає

Така теза поширюється у пропагандистських телеграм-каналах. У повідомленнях стверджується, що невдовзі у ЗМІ почнуть розганяти інформацію про трагедію у Бородянці, щоби звинуватити у цьому російських військових, які нещодавно покинули населений пункт. У заявах пропаганди запевняють, що українські та західні ЗМІ стверджуватимуть, що у Бородянці все ще гірше, ніж у Бучі й стверджують, що нібито за свідченнями очевидців, житлові квартали селища із градів обстрілювали не росіяни, а українська армія. У повідомленнях додають, що зі світлин, які наразі надходять із Бородянки, не видно, що там є загиблі, і так, на думку авторів повідомлень, заявила й нацполіція, але «якщо західні ЗМІ напишуть, значить, будуть».

Насправді, за словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, Бородянка є одним з найбільш зруйнованих населених пунктів у Київській області. «Місцеві жителі розповідають про те, як літаки у перші дні війни заходили та ракетами з низької висоти обстрілювали ці будинки. Рятувальники приїхали відразу після вибуху будинку, почали розбирати…проте ворог почав обстрілювати рятувальників…Рятувальники на наступний день знову повернулися і знову почали продовжувати розбори завалів. І можна було врятувати тих людей, які були під цими завалами... Проте рятувальники були знову обстріляні й після цього не мали доступу до цього місця. Ми розуміємо, що зараз вже живих людей тут не залишилося», — сказав Монастирський. Нагадаємо, після оприлюднення світлин зі зруйнованої Бучі, після того, як звідти вийшли російські війська, пропагандисти також стверджували, що все це лише постанова, щоби дискредитувати російських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись