Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Трагедії в українській Бучі та сирійській Думі — аналогічні постановки для розгону паніки

Російські пропагандисти називають трагедію у Бучі, про яку стало відомо після того як російські солдати покинули місто, провокацією та порівнюють тамтешню ситуацію із подіями у сирійському місті Дума, які відбулися у 2018 році. Пропагандисти стверджують, що і в Бучі, і в Думі, відбулися лише провокації, а у випадку Думи така провокація нібито слугувала приводом для "спільного бомбардування сирійських об'єктів воєнними літаками та кораблями США, Франції і Великої Британії. У таких повідомленнях пропагандисти знаходять чимало нібито спільних рис між подіями в Бучі та Думі. Зокрема те, що у назві обох міст, транслітеруючи їх на латинку, всього п'ять літер. І це, на думку російської пропаганди, дуже зручно для західних медіа, працівники яких "не звикли до довгих і складних слів". Також пропагандисти наголошують, що події в обох містах відбулися приблизно в один і той самий час — на початку квітня. Але найбільша схожість, в якій запевняють пропагандисти, це те, що була обрана підконтрольна "терористам" територія, де нібито можна було влаштовувати будь-що без перепон. Мовляв, все те, що відбулося у місті — лише постанова, щоби дискредитувати росіян.

Відзначимо, що останніми днями російські пропагандисти все частіше проводять паралелі між війною в Україні та Сирії та знаходять в них так званий схожий контекст.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись