Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Італії українських біженців виселяють з готелів

У російських медіа та у соціальних мережах поширюють інформацію про те, що нібито Італія зробила жорсткішою політику щодо українських біженців. На підтвердження цього поширюють відео з новинного сюжету італійського телеканалу про те, як поліція масово виселяє українських біженців, що відмовилися добровільно виїхати з готелю. Це — маніпуляція.

Відеосюжет італійського телеканалу справді розповідає про ситуацію з українськими біженцями, однак він вирваний з контексту. Про жодні «більш жорсткі умови» не йдеться. Ба більше, українським біженцям в Італії виділили окреме житло замість готелю. Саме тому, влада й попросила українців виїхати з готелю в окремі квартири. Однак, окремі українці не захотіли переїжджати в нове житло, оскільки воно розташоване в іншому населеному пункті. Через переїзд потрібно знову шукати роботу, школу, змінювати курси вивчення мови тощо. Також деякі біженці лікуються у місцевій лікарні. Тобто, йшлося про те, що українські біженці за певних причин не хочуть переїжджати в інше місто, а не виселятися з готелю.

Російська пропаганда систематично маніпулює темою допомоги українським біженцям за кордоном. Раніше розповідали, що нібито малозабезпеченим у Польщі відмовляють у безоплатній їжі через українських біженців; буцімто через українських біженців у Німеччині «гостро бракує вчителів». Ба більше, пропагандисти стверджували, що нібито українських біженців «вдома» не чекають. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись