Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Одесити без світла, бо «їхню електроенергію віддали на Захід України»

Російські медіа та телеграм-канали пишуть про те, що в Одесі вимкнення  електроенергії відбуваються внаслідок «перемикання на Західну Україну». На підтвердження цього факту наводять анонімні коментарі буцімто місцевих мешканців, які нібито дізналися про це в «Обленерго». Також додають, що нібито влада вкотре нехтує інтересами південно-східної частини України на користь західних мешканців. Це не так.

Як пише StopFake, Одеса справді потерпає, але не від «перекидання електроенергії на Львів». 15 листопада Росія атакувала енергетичну інфраструктуру України. Заступник очільника Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що пошкодили  15 об’єктів. Того ж дня Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький повідомив про аварійні вимкнення електроенергії по всій країні. 

За декілька днів мер Одеси Геннадій Труханов повідомив, що екстрені вимкнення енергоспоживачів тривають для стабілізації та балансування енергосистеми міста. Цей факт також підтвердила компанія ДТЕК «Одеські електромережі», оператор системи розподілу електроенергії в місті. За інформацією ДТЕК, внаслідок пошкодження росіянами українських електромереж екстрені вимкнення світла застосували для понад 70% Одеської області. 

Зараз в області працюють 55 ремонтних бригад, аби відновити електропостачання. На ранок 19 листопада відновили електропостачання у 400 тисяч будинків в Одеській області.

Російська пропаганда умисне використовує ситуацію для просування наративу про поділ українців за регіоном проживання. Раніше вони писали, що для української влади є «більш та менш важливі» області.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись