Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український військовий втратив на фронті ноги, а його ніхто не привітав з днем народження

Такі дописи періодично поширюють у соціальних мережах. Додають, що нібито це українські військовослужбовці та військовослужбовиці, які пішли захищати свою країну. Іноді з такими підписами поширюють світлини травмованих людей. Мовляв, військові втрачають кінцівки, захищаючи всіх нас, а їх ніхто не вітає. Однак, це не завжди правдиві фото.

Фактчекери проєкту «По той бік новин» зафіксували повторне поширення фотографії чоловіка з ампутованими ногами та підписом «цей герой став на захист батьківщини. Сьогодні його день народження. Ніхто не вітав його з днем народження». Пост оцінило 3,5 тисячі людей, поширили майже тисяча.

На фото 33-річний Марк Камаміле (Mark Camamile) із Великої Британії. У 2016 році він занедужав, як він думав, на грип. Однак, коли Марк звернувся до лікарні, йому діагностували пневмонію, яка переросла в рідкісну форму септицемії. Як наслідок, чоловікові довелося ампутували обидві ноги та праву руку.

Мотивація поширення світлин із фейковими коментарями незрозуміла. Фактчекери припускають, що через такі дописи хочуть викликати у людей занепадницькі настрої, на кшталт «наші герої ризикують життям, гинуть, але при цьому ніхто про них не згадує, нікому вони не потрібні». 

Загалом у соціальних мережах поширюють чимало дописів з проханнями привітати незнайомих людей, насамперед дітей чи військовослужбовців, з днем народження, з одруженням чи іншими святами. Закликаємо перевіряти інформацію в таких дописах, щоб не стати частиною незрозумілих маніпуляцій. Раніше «Детектор медіа» розповідав про аналогічний випадок, коли просили привітати з днем народження військового, який загинув. Також поширюють фейкові фото нібито українських солдатів, які на війні сплять у кучугурах снігу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись