Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Український військовий втратив на фронті ноги, а його ніхто не привітав з днем народження

Такі дописи періодично поширюють у соціальних мережах. Додають, що нібито це українські військовослужбовці та військовослужбовиці, які пішли захищати свою країну. Іноді з такими підписами поширюють світлини травмованих людей. Мовляв, військові втрачають кінцівки, захищаючи всіх нас, а їх ніхто не вітає. Однак, це не завжди правдиві фото.

Фактчекери проєкту «По той бік новин» зафіксували повторне поширення фотографії чоловіка з ампутованими ногами та підписом «цей герой став на захист батьківщини. Сьогодні його день народження. Ніхто не вітав його з днем народження». Пост оцінило 3,5 тисячі людей, поширили майже тисяча.

На фото 33-річний Марк Камаміле (Mark Camamile) із Великої Британії. У 2016 році він занедужав, як він думав, на грип. Однак, коли Марк звернувся до лікарні, йому діагностували пневмонію, яка переросла в рідкісну форму септицемії. Як наслідок, чоловікові довелося ампутували обидві ноги та праву руку.

Мотивація поширення світлин із фейковими коментарями незрозуміла. Фактчекери припускають, що через такі дописи хочуть викликати у людей занепадницькі настрої, на кшталт «наші герої ризикують життям, гинуть, але при цьому ніхто про них не згадує, нікому вони не потрібні». 

Загалом у соціальних мережах поширюють чимало дописів з проханнями привітати незнайомих людей, насамперед дітей чи військовослужбовців, з днем народження, з одруженням чи іншими святами. Закликаємо перевіряти інформацію в таких дописах, щоб не стати частиною незрозумілих маніпуляцій. Раніше «Детектор медіа» розповідав про аналогічний випадок, коли просили привітати з днем народження військового, який загинув. Також поширюють фейкові фото нібито українських солдатів, які на війні сплять у кучугурах снігу.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join