Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Через українських біженців у Німеччині «гостро бракує вчителів»

Таку інформацію поширили російські ЗМІ й Telegram-канали з посиланням на німецьке видання Die Welt. Про це нібито свідчать коментарі під публікацією на сайті Die Welt. Мовляв, у коментарях під публікацією пишуть, що українці, які шукають притулку в Німеччині, не просто створюють катастрофічне навантаження на систему освіти, а й «поводяться зухвало» і «не дотримуються правил».

Насправді пропагандисти суттєво спотворили сенс статті у Die Welt «Гарні шанси на інтеграцію українських дітей – але брак учителів стає небезпечним», повідомляють фактчекери Stop Fake. Автор матеріалу Кевін Чуліна пише про те, що українські діти мають усі шанси успішно інтегруватися в німецьке суспільство, проте наявна ще до війни проблема браку педагогів може стати перешкодою у вивченні німецької мови.

Як пише Deutsche Welle, Німеччина вже понад 10 років переживає кризу в освітній системі, зокрема брак вчителів.

Окрім того, російська пропаганда регулярно використовує можливість впливати на судження за допомогою подання окремих коментарів як загальної думки щодо певного питання. У цьому разі пропагандисти застосували той самий метод. Під публікацією Die Welt можна знайти окремі коментарі, які негативно відгукуються про українських школярів. Проте ці окремі коментарі не можуть вважатися такими, що зображають справжню ситуацію.

Цим фейком росіяни намагаються показати, що начебто українські біженці в Європі створюють лише проблеми.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись